PeNgikUt ShAyEr

Feb 28, 2011

Lagi Contest..Sahabatku Kesayanganku~

ASSALAMUALAIKUM
READERS!
Kebosanan dah mula menguasai diri. Macam2 lah ika nak tekan an. Tetibe lak tetekan sal contest dari blog cik tie ni. Nampak cam mudah & menarik. Ika dah mula gila nak join contest. Haduhh2!
                            Contest Sahabatku Kesayanganku
Kalau nak join, boleh klik di link bawah.
Bismilahhirahmanirrahim....
~PLKN KUMP 1/SIRI 8/2011~
~Ika dpt penangguhan sbb sakit,Ika rindukn diorg,AIN&NADWA~
~Sahabat yang beriman ibarat mentari yg menyinar,
Sahabat yg setia ibarat pewangi yg mgharumkan,
Sahabat sejati pendorong impian,
Sahabat berhati mulia mendorong kita kejalan ALLAH.~

Ika tag:

Contest Banner Award The FaceBlog

ASSALAMUALAIKUM
READERS!!
weeee~dhari bbhagia ni ika nak umumkan buat pertama kalinya ika telah menyertai contest!!
Klik link diatas kalau nak join contest ok. Menarik & simple.
Ini banner yg telah siap ika buat.
X
X
X
X
X

Ika harap anda semua meminati banner ni. Klik 'like' tau. Ika rasa semua syarat2 sperti dibawah ika dah patuhi :

  1. WARGA NEGARA MALAYSIA TIDAK MENGIRA PERINGAKT USIA.
  2. AHLI KEPADA THE FACEBLOG  *
  3. MEMPUNYAI AKAUN FACEBOOK *
  4. BUAT SATU ENTRY BERKENAAN BANNER TERSEBUT PADA BLOG ANDA *
  5. POSTKAN URL ENTRY ANDA PADA BAHAGIAN KOMEN DIBAWAH
MAKLUMAT CONTEST:
TAJUK ENTRY: CONTEST BANNER AWARD THE FACEBLOG *
MAKLUMAT DALAM BANNER: AWARD TOP10 VVIP THE FACEBLOG *
SAIZ: MENGIKUT KRETIVITI MASING-MASING
TARIKH TUTUP: 10/03/2011

ANDA HARUSLAH UPLOAD BANNER TERSEBUT DIDALAM PAGE FACEBOOK THE FACEBLOG.KLIK DISINI UNTUK KE PAGE THE FACEBLOG
TAGKAN SEBERAPA RAMAI RAKAN ANDA PADA PIC BANNER TERSEBUT.
PEMENANG AKAN DIKIRA BERDASARKAN BILANGAN LIKE YANG ANDA DAPAT PADA BANNER TERSEBUT. 
TQ

Ika ucapkan terima kasih pada yg like kt banner ika nanti. INSYAALLAH.....

Feb 26, 2011

Celebrate Birthday Mama

ASSALAMUALAIKUM
READERS..
Hihi. ampa sume dah join ke fB yg kt entry ika tempoh hari 2? Ika da letakkan URL blog tp x naik2 pn link ika kt tepi2 2. Heran+kecewa jugak lah. Actually, ika bukan nak cite pasal 2 sume. Ika nak cecite sal birthday mama ika. Birthday dia bertarikh 24/2 tp kami celeb 25/2 dan ika x sempat nak post entri pasal ni bcuz x dak mood nak menulis blog+letih. Kami celebrate dgn meriah sekali. Ramai jugak yg datang. Ada jugak yg bg hadiah. Ika, abah & putera lilin pun bg hadiah. Hadiah nye x lah special tapi mama happy dpt hadiah 2. Abah pulak cam x caye je, dia sebenarnye romantik tp die x tunjuk pun selama ni. Hihihi. Nak tau dia bg hadiah ape?? Jom
hehehe. aku lak yg jeles auuww.. hadui2..... Putera lilin lak bg..

hihi. cedap auw. thanks bebanyak er Putera Lilin. Sayang awak bgt doh. Ni lak acara memotong kek.


Dengan mama ika lahhh ni...
Alhamdulilah, skrg, mama ika da masuk 48 years old. Her ages was so old but her face still young ok. Bak kata rita rudaina, Usia hanya pada angka tapi tidak pada wajah. hihihi.
  Masa celebrate ni putera lilin pun datang, adik dia pun datang. Weeee... seronok. Yang lagi seronok, ika dapat dukung baby yg comel. Anak cousin ika. Name die, Syed Mohd Haziq. Look at dis picture


Alalaala, tembamnye pipi dia. Cute betul mase tidur, manje. Sekarang haziq dah masuk 2 bulan. Ika suka sgt baby nie. Geram tgok pipi dia yg tembam 2. Hihi. Yg sesal sgt 2 ika x sempat nak snap pic ika dgn putera lilin bersama baby haziq ni. 2 lah, kusyuk sgt putera lilin & ika memain gn baby nie, sampai x ingat hape da. hihi. Dia baik tau. X merengek sgt. X menangis lgsung masa die datang. Sape2 nak pegang pun dia x kisah. Nak jugak la baby macam ni. Hihihi. Gatal.. Apepun, aunty suka lah u baby haziq. miss u.
    Then, pasal putera lilin ni. Ada ke patut dia panggil mama ika dgn panggilan mama. Ish2, x malu2. Dushhh2. X aci2, 2 mama ika k. U x rasmi lagi jadi anak menantu dia. Pleaseee... Dah lah 2, dia dtg kenduri suruh ika ambik macam2 kat dia. Itulah,inilah. Letih ika. Dah la die chubby sekarang. Gemok3! suke makan ayam doli 2 sgt. Haaa, rasakan penangannye. Kata kt ika sgt, now dia lak yg montel. WTF!
     BTW, ika doakan mama panjang umur & dmurahkan rezeki sekali utk family kita. Ika sayanggg mama. Mmuuuuahhhh!
May ALLAH bless u ye mama. 
     Terima kasih jugak kpd neighbours, membe2 mama, putera lilin  & adik2nye. hihihi. U all made us so happy. Haaa, ika lupe nak cite sal hadiah ika. Ika just bagi hadiah keychain handpy je. huhu

p/s: Jangan marah ye PUTERA LILIN. pepun, i still loving u.


Feb 23, 2011

FaceBlog pinky

ASSALAMUALAIKUM
READERS.
Wouuwww. I'm really like it. Somethig new I want 2 share 4 u all.
So cute en. Ika tau ttg ni pun dari blog kawan ika jugak. Nak tgok x post die, Yana To'ek . hihihi. click tau kt link yana to'ek 2. hihi. 
    Then now, ika nak promot lar fB nie. Just click kat fB warna pink kt sidebar nie.---->..Bila da follow fB,U all pn kne gak wat post nanti. Then tinggalkan URL POST n URL BLOG.That's all.
    SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH...

Selamat mencuba ika ucapkan. Daa readers...

Feb 22, 2011

Happy birthday

ASSALAMUALIKUM
READERS!!
(",)SMILE(,")
 22/2 pada setiap tahun, membe baik ika yg sorang ni akan meraikan hari keramatnya. . yes. her birthday. 18 y.old da die skrg. wahh... da dewasa. hihii. Ika pun x lambat da. bulan 4 ni jer ha.. tahniah & alhamdulilah yer, anda masih diberikan peluang utk menyambut hari lahir. opps. sibuk taip2 ni x nk cecite lak sal tuan punye badan en. hehek. cian die. Name die, NATASYA SUHAILA. Ika mule rapat gn die mase form 1. Tapi mase die form 4, die da pindah skola ke SMK GURUN. Kami ni x pnah la tputus hubungan. Stil contact, Kekadang 2 die mai umah ika. Yeah, mesti ampa nk tgok pic die.
haa ah. abaikan pls jerawat 2. hihihi
  Die ni membe yg pling bek. Even ika mengata kt die, die still maafkan ika auw. Byk benor ha rahsia ika gn die. That's my girl. Ika sayang die. Maybe sekarang ni je kami da x rapat mcm dulu sbb jauh. Papepun, ika nak wish happy birthday k. Hope, sukses selalu dlm hidup. Jadilah wanita yg mempunyai prinsip, berkarier, hormat parents. May ALLAH SWT bless u. Take care. Haa, x lupe gak pada SPM. Harap2, kita dpt result yg de best la k. AMIN... InsyaALLAH mane tau kite dapat sambung belajar, same kampus, same cos. Haha. Berangan en shaye. Ouh, hadiah lupe lak.  Jap nak bagi. Jengjengjeng.......................
X
X
X
X
X
X
X
X
X
&

Special wat mu tasya. hahaha. comei en meow2 2. haha.

p/s: Jalanilah hari2 yg mendatang dgn keimanan & ketabahan.
membermu IKA.

Feb 20, 2011

::STPM 2010::

ASSALAMUALAIKUM
READERS!
Alhamdulilah. Hari ni kita masih lagi sugar bugar, mempunyai kudrat utk melayari tenet. Coihh. Betui pa en. Kalau ampa layu cam sawi x cukup baja 2, buat apa ampa dok online! haishh.. nak kena ajar kaa. K2,entri kali ni totally buat CANDIDATE STPM 2010 ok!! Yg lain 2 boleh belah k. hihi. Takdelah. Puk kang ha! Majuk lak..
     Actually,ika pun tgh tunggu result SPM. So, perasaan rojak 2 ika dapat paham lah. Takut? Gementar? Cuak? Sentap? Haish, mcm2 lahh.

Sebelum, semasa & selepas amat2 lah penting utk kita jaga. 
Membuat persedian yg rapi sebelum menghadapi peperiksaan untuk memastikan keyakinan semasa menjawab soalan bagi memuaskan hati selepas peperiksaan. Haha. Ye lah kot en. Tapi entri kali ni sebenarnya umum untuk semua individu kot. Tak kiralah pada org tua & muda. Semua orang mesti wujud perasaan camni.

Ika harap sgt kakak2 & abang2 kat luar sane tidurlah awal malam ni. InsyaALLAH, besok dah keluar result STPM. hihi. Xpcially 2 kak ilah & kak mina (eh. kak lah sgt en). Tapi kakak2 berdua ni baru nak ambil STPM tahun ni. Hihi. Good luck kat pakwe akak lah, Amer chin & Fakhrullah. Depa kan nak amek result besok. Hihik.
Cian akak berdua ni, lepas ni kalau pakwe akak dpt smbung blajar, tinggallah akak disini. Hihihi. Bukan nak sakat k.
     Entri ni ika lebihkan kepada ucapan GOOD LUCK saja. Ika sendiri pun tgh cuak nak tunggu result SPM. Ad cakap result keluar 28 FEBRUARI 2011 . Postponed bagi lambat x boleh ke? hihi. Ika dah berusaha sepenuhnya dalam SPM lepas. 2TAHUN Ika belajar. Segalanya ika da luah dlm kertas soalan. Harap2, lulus lah semua. Amin . Semua doakan utk ika k. 
   Tak lupe pada yg nak amek result besok, CAIYOK! Hope dpt yg terbaik!
Gey ready!! Lepas ni, bila dapat sambung belajar, formula & note macamni akan dtg menyusahkan anda sekali lagi termasuk saya!! Ouh TIDAK!! Ika rsa menyesal sgt coz x belaja add mate betul2 dulu. Main2 je. Last2 minute, ika jadi suka pd add mate. Dah sebulan lagi nak exam, ika focus pd ADD MATH ,PRINSIP PERAKAUNAN & CHEMISTRY. Bayangkan, PHYSICS yg plg favourite sbject jd subject yg pling ika x suka!! Semua berlaku last minute.. Mesti sbject physics ika lah pling3 teruk effectnya. Ouh NO! I miss my class, my books, my friends, my teachers, my school!! Yg paling2 I MISS mestilah laksa kat kantin sekolah. Hihihi. Sweet memory ever. I miss THEM!

P/s: Jangan direnung letihnya usaha, tetapi renunglah manisnya sebuah KEJAYAAN. Subhanallah. Salam Intihan.

Feb 19, 2011

Naluri Perempuan

ASSALAMUALAIKUM
readers
Entry kali ni ika nak story morry kit sal perempuan.That's bcuz perempuan ni dikurniakan dgn pelbagai kelebihan & kelemahan. Totally, semua dah tau pasal ika nak cerita nie. Tapi ika saja gatal tangan nak taip while copy & paste something yg bermakna utk kita  share. Ika tertarik dgn note ciptaan Anis Razak salah sorang rakan ika di FB. Ika da minta izin share tau. Copy & paste thats my job lahh. hahaha. sory ya miss anis. Disini, izinkan plak ika nk pinjam mata ampa. Read loud n clear. Hihi

Perempuan....

Makhluk yg plg lembut hatinya...
Sekeras2 mana pun seorg perempuan, ade part nye yg lembut....
Selalu org kaitkn air mata dgn perempuan...
But i do believe, perempuan mengalirkan air mata bukan sbb utk meminta perhatian semata2..
Air mata yg keluar tu sbnrnye melahirkan rase kecewa, sedih, geram or perasaan berat yg ditanggung...
Bukan bererti perempuan yg menangis dsbbkn cengeng atau apa2 yg sama dgn waktunya..
Perasaan perempuan sgt lembut jika dibandingkan lelaki..
Sekiranya terdapat lelaki yg sensetif, bayangkn betape sensetiffffnye lagi perasaan si perempuan...
Jgn sesekali kamu kaum lelaki membenci air mata perempuan kerana hanya itulah senjata kaum hawa...
Perasaan, tingkah laku baik lelaki & perempuan x sama sekali boleh disamakan...
Perempuan x boleh menjadi terlalu keras hati seperti seorg lelaki..
Lelaki x boleh menjadi terlalu sensetif terhadap setiap perasaan perempuan..
Tp, ini x bererti xde langsung keserasian antara kaum Adam & Hawa..
Sikap TOLERANSI, CUBA MEMAHAMI pasangan & XPENTINGKAN diri yg boleh menyelamatkan sesuatu keadaan yg tegang... 

Perempuan & Kasih sayang....

Perempuan... Kalau da syg, mcm2 bnde yg snggup die lakukan utk pasangannya..
Mereka akn cube menidakkan kekurangan pasangannye demi hubungan mereka...
Sy percaya... 70% perempuan yg curang adalah sbb sikap si lelaki itu sendiri..
Kebanyakkan perempuan yg bercinta akn cuba sdaya upaya mmprthnkn hbgn mereka..
Ade yg sggp bkorban duit,tenaga & usaha utk pasangannye spt mengubah penampilan diri, keluar meluangkan mase bersama2... Ade yg siap bank in kn lgsg duit utk kekasihnye.. dgn harapan dpt meringankn beban c dia tersyg..
Bile da syg, ckp la ape2 pn... Xkn si perempuan endahkan nye...
Biarlah air mata darah mengalir utk si kekasihnye..
Dgn harapan, si lelaki memahami isi hati, perasaan hatinya....
Ada yg sggp menunggu si kekasihnye seharian seandainya si dia sibuk bekerja, belajar....
Smpai 4 pg... 5 pg hanya utk mendgr suara si dia yg tersyg......
Sedaye upaya berikan semangat walaupun kdg2 die sendiri xmampu, xpasti dgn ape yg die katekn.. 
hanya uk menyenangi hati lelaki... 
sesibuk mana pn perempuan, tp die selalu ada utk pasangannya sekiranya pasangannya memerlukan die...
Tetapi??? Adakah si lelaki sedar semua itu.. 
X.... X sedar pn.... Kalau ada pn... mungkin beberapa % je..
N sy percaya... Ini krna, si lelaki menganggap si perempuan tu kuat, dpt berdiri sendiri...
Sebaliknya, si perempuan mahukan belaian, gurauan senda, kasih syg drp pasangannya..
Sebaliknya jgk , si perempuan xmahu bebankan perasaan & masalah si lelaki itu walaupun jauh di sudut hatinya, 
die amat rindukan pasangannya...
Begitulah sayangnye si perempuan utk si lelaki....

Perempuan & Kebencian...

Sy percaya... ada sesetengah perempuan, bile da syg.... die akn menyayangi sungguh2...
Tp sekali die da tawar hati... die akn meninggalkn si lelaki utk selama2 nye...
Hanya ade bebrapa % perempuan yg akn 'merujuk kembali' hbgn mereka slps putus...
Sesetengah kaum hawa ini jga xmenolak menyimpan dndm...
Ade plbagai cara yg digunakan utk menghancurkan lelaki yg pena menghancurkan hatinya..
Termasuk la anta msg ugutan, bomoh, bongkarkan perbuatan buruk si dia, smpai sanggup yg uploadkn video o gamba terlarang mereka dahulu apabila terjadinya putus terpisah ini...
Ade juga yg smpai membawa kpd BUNUH MEMBUNUH!
Kalau dulu, hanya lelaki yg buat pkra2 begini... 
Kini kaum hawa pn da ade yg sanggup bergadai duit utk semua itu hanya utk mmbls dndam... 
Tp ade jgk si perempuan yg da quit drp hubungan mereka mgmbil lgkh utk berkawan...
Mungkin 40%... 
Sgt2 tragis apabila si perempuan meninggalkn lelaki di saat si lelaki itu sdg menghadapi brmcm2 masalah..
Sekiranya pada ketika dulu adanya bunga yg menyenangkn hati mereka, menemani mereka, mencurahkan perhatian utk mereka, kini semua hanya kenangan... hanya bayangan... 
Si perempuan pn tlh jauh pergi meninggalkn mereka..
Pd ketika itu, barulah si lelaki merasai ketiadaan insan yg betul2 menyayanginya...
Timbul keinsafan, kesesalan pn xgune sekiranya si perempuan itu sudah menutup pntu hatinya..
Lebih memalangkan sekiranya si perempuan itu terus mencari pengganti yg baru...
Perempuan... insan yg lemah.. tidak mampu menentang kekuatan lelaki..
Tp sy percaya, perempuan mampu menyerang lelaki melalui kelembutannya itu sendiri..


Kerana sy adalah seorg perempuan..
Sy merasai setiap kasih syg, kebencian seorg perempuan itu..
Hargailah WANITA sekiranya anda masih memiliki mereka...
Jgn menyesal sekiranya dia pergi dri hidup anda buat selama2nya...

THANKS MISS ANIS. You're great. Dapat memahami naluri perempuan.
Thats why we call
PEREMPUAN



P/s: Ika bersyukur sgt dpt jadi perempuan. Yes! SURE!

Feb 18, 2011

Abang saya ke?

ASSALAMUALAIKUM
READERS!
AUCAK!
Ishh, knp lar dye jd hyperhappy lak arini. S.A.W.A.N ke? ishh. x2. Ika, u uke ke? yar2. I'm uke. hahaha. Ishh, tajuk entry x boleh belah. cuz mmg x de idea pe dah ni ha. Actually today, abg ankat ika dtg a.k.a ex boyfriend ika. Kuhik3. Sengal jp~ Ika da setahun lebih x jumpa dia. Last jumpa pun 15.11.2009. X patut kan tiba2 dia muncul depan umah ika?? Ish2. Nama dia RAHIM B. KHOSIM. Kembar dia, RAHMAN B. KHOSIM. Muka mmg bapak sbjik wa cakap lu. Rahman couple gn membe baik ika-RASYIDAH.Dia tiba2 muncul pun bukan saja2 lah. Ada lah sebab 2, lagipun kita org da lama lost contact. Ika pkir dia da lupa ika. Rupa2nya, dia tercabar dgn kata2 ika dulu2 ni. Masa kami nk breakoff 2,ika text lah dia, "ANG JANGAN CARI AKU LAGI. AKU TAK SUKA ANG. HIDUP ANG NI SUKA MINTAK DUIT KAT ORG. AKU NAK LAKI YG PANDAI HIDUP BERDIKARI, ADA TRANSPORT SENDIRI, ADA DUIT!" Ha! sedar2 dia dtg umah ika arini dgn bawak bukti2 yg dia da betul2 berubah. Dia ada moto sendiri. Ada duit simpanan. Dia bg ika tgok slip gaji(pulun nk bg ika caye). Tapi... sayangnya, ika dah ada Fadhil. So sorry lah. I'm happy now n lucky sgt dpt putera lilin. Susah nk cari laki cm putera lilin 2. RAJIN, CARING, LOVING, TOUCHING ckt2, CHARMING byk2. kuikuikui. Sorry sekali lg kat rahim. Ika da anggap rahim macam abg ika sendiri. Terima kasih bcuz bg hadiah kat mama & Ika. Mama dapat handpy baru woo. Ika just dpt keychain je. Tapi, ika seronok sgt & akn simpan wat kenangan. Baik sungguh hati kamu Rahim. Sudah2 lah 2 ika cerita. Takmo touching2 sgt lah. haha. mai ika nak touch-up kit entry ika. Beri laluan~
X
X
X
X
X


haha. sempat lg 2 nk bgambar. Penutup utk entry ni, ASSALAMUALAIKUM...

Feb 15, 2011

Sahabat yang baik!

ASSALAMUALAIKUM ALL READERS ! Huiih, bersemangat nye arini. Today, ika nak share2 ckt sal sahabat. Sahabat, teman, kawan, membe n mcm2 lagi lah gelaran yg ampa suka call 2. Tapi ika nak selitkan perkataan sahabat sahaja k. Ampa semua pun mesti ada sahabat. Baik & buruknye kite tolak ketepi k. Even sahabat handai kita ni nampak baik, sopan, peramah tapi kita x tau dari segi apa baiknya itu. So, be aware lahh. Yg jahat malas nak cerita  lah. Kita cerita yg baik2 sahaja udah la k. semua hamba ALLAH kat dunia ni baik2. Cuma malangnya semua pun ada nafsu. Dikelilingi dgn syaitan. Tak baik pula kalau kita iri hati, hasad dengki & segala yg buruk ni. Rasional la ckt k.


Susahnya nak cari sahabat yg baik kan. Ika pun dah lalui banyak dugaan dalam persahabatan. Tapi ALHAMDULILAH bg ika itu bukanlah penutup bagi ika tapi permulaan baik untuk ika hindar diri dari sahabat yg tdk berfaedah *mengumpat *berprangska buruk * tuduh menuduh. tak penting dalam idup ika persahabatan yg x ikhlas itu. sory feeling mcm annoying. Mmg suka pn feeling dlm cik B ni. JANGAN TANYA APA 2 CIK B. Continue k.. ika ni x kisah orang nak kawan ke tidak. Kawan boleh dicari tapi yg sejati tu ja susah. Sejati pun ada banyak jenis. Kalau sejati jenis duniawi ni susah jugak. Tak pe. Nanti ika explain what type of friend dat can be. Some friend like 'gila2', some friend plak soooo niceee. hihi. Intro:::



Ciri-ciri sahabat mulia yang digariskan oleh Imam Al-Ghazali.
“Imam Al-Ghazali berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut: 
1. Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan 
melindungi kamu

2. Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia 
akan membantu kamu

3. Jika engkau menghulur 
sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik

4. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu

5. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu
6. Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya.
7. Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu , dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu.
8. Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya
9. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta) dia akan menanyakan kesusahan kamu
10. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untukmenjaga kepentingan persahabatan.
11. Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk atau maksiat.
12. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu
13. Jika engkau berkata 
kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu
14. Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan di akhirat.


Ika hope semua org hati2lah pilih sahabat. Sahabat mmg boleh bahagiakan  kita tpi sahabat juga lah yg menjahanamkan kita.
Jauhilah sahabat2 seperti berikut :-



sahabat yang tamak: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak,
dan ia hanya mementingkan diri sendiri. 

sahabat hipokrit: ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup. 


sahabat pengampu: Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu. 

sahabat pemboros dan suka hiburan: ia menjadi kawanmu jika engkau suka pesta , suka berkeliaran dan ‘melepak’ pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan.

Walau apapun terjadi, biarlah persahabatan kita ni ikhlas, suci & utuh. Jangan jadikan sahabat kita sbg bahan utk mengumpat org lain, menghina & menkeji. 
Wei! ampa jgn lar feeling gila kat ayat ika ni. Bukan nya ika wat ceramah. Just utk kebaikan bersama jar lah. Sekadar memperingati sesama sahabat handai. So sapa yg berdengki tu maaflah k. Bukan nak tunjuk baik ka apa. Ampa dah baca ni pun kira pahala coz perkara2 yg menambahkn ilmu kita 2 kan disukai ALLAH SWT. InsyaALLAH, faedah kita dpt bersama. Umpama kata SIR AZMI ika dulu, "Dahlah bodoh, sombong plak".  So ilmu yg ada jgn simpan   
je sorang2. x guna pun. SHARING IS CARING. 
 K2, Ika nak minta maaf klu ad salah silap, yg terasa ka. Tak dak apapun makna dlm diri ika ni utk memerli sapa2. Then, kpd sahabat2 ika, bekas2 sahabat, sahabat yg terputus hubungan, sahabat separuh jalan sj & sapa2 ja lah yg pernah jadi sahabat ika, Ika minta maaf banyak2 kalau ika pernah sakiti hati ampa semua. Bukan niat ika nak sakitkan ati ampa semua. Ika mohon maafkan ika k. Mungkin, ade jugak yg ika pernah minta maaf didepan tapi dia mengelak maafkan ika. Yes, dulu ika jahat, x tutup aurat tapi skrg, i'm change because ALLAH. Ika da maafkan semua orang. Kpd ssiapa yg berkenaan dgn hidup ika, ampa x bleh hukum ika kecuali diatas sana.Maaf, nama x disebut. Biar hati depa ja berbicara dgn CIK B ika ni. 
        SAHABAT TIIDAK MENGENAL RUPA PARAS


p/s:Ingatlah pesanan Al-Imam Asy-Syahid Hasan al-Banna :
"Jadilah seperti pohon mempelam,
walaupun dibaling batu,
tetapi masih memberikan buah yang manis kepada kita"